Retreat: NIEUW LAND

– een exploratie in rouw – 

Op 7, 8 en 9 september 2024 organiseer ik een retreat bij het prachtige Land aan Zee in Zeeland, waar we gaan verkennen in onze rouw.

Een Nieuw Land ontdekken, betekent het onbekende aangaan, het is avontuur. Je
beweegt uit je comfortzone, het bekende. Je gaat nieuwe bronnen aanboren in jezelf
en verkennen op dit onbekende terrein. Dit is een reis in je lagen van rouw. Wat jij
inbrengt, is de moed en bereidheid, hierin te stappen.

“Deze retreat is voor iedereen die voelt dat de beweging nu nodig is.”

Deze retreat is voor iedereen die voelt dat deze beweging nu nodig is. Alle vormen en soorten rouw zijn welkom, er is geen onderscheid, de rouw, jouw rouw staat centraal.

In de westerse maatschappij wordt veelal weggekeken van rouw. Daarbij krijg je te maken met het discomfort en ongemak van anderen. Dit maakt dat voor velen een gevoel van eenzaamheid, een rode draad is in dit proces.

De rouw is een kluwen aan emoties en verdriet, wat ingewikkeld is om bij te zijn, koppel dat aan verwachtingen van je omgeving en van jezelf en je staat in overlevingsmodus. Er is gewoonweg te weinig ruimte om te helen. Waar te beginnen, als er zoveel ligt om aangekeken te worden.

De overwhelm maakt dat je het onderdrukt. Dit kan spanningen geven, of een ontevredenheid, afvlakking en gelatenheid, depressiviteit en/of verbittering. Het leven voelt stroef aan. Je hebt weinig energie, je zit vast, terwijl je doorgaat. De rouw blijft je roepen.

Je houdt vast aan het bekende, dat is namelijk veilig. Ook als dat niet goed voelt. De dagen tikken voort en je leven leef je, echter niet met de kracht in je, die je zou willen ervaren.

In deze retreat is er de ruimte om de diepte van rouw in te gaan. We verkennen op die plekken, waar je energie stagneert, waar je vastklampt en controle wilt houden. Daar gaan we doorheen bewegen. Zo kan de vastzittende energie loskomen en bewegen, dit geeft weer ruimte en vrijheid.

Voor nieuwe energie! Dit brengt levenskracht met zich mee. Vitaliteit.

De rouwlagen afleggen, is een heilig en pittig proces, jezelf aankijken, ruimte maken voor de pijn, die als te groot voelt om te kunnen dragen. Het oude land eren. Dit is een proces van zelfbekrachtiging en vraagt veel moed.

In deze 3-daagse intensive ga je in proces, met jezelf, verkennen in de diepte. En ook als groep maken we een reis. We verbinden in onze rouw en worden gezien, in die donkere stukken. Dit werkt verbindend en helend.

Je gaat leren jezelf te dragen in je proces en te begrenzen. Met simpele skills en technieken leer je hoe je naar je rouw kan toe bewegen i.p.v. er vandaan.

Programma

Het programma wordt zo goed mogelijk afgestemd op de behoeftes van de groep, veiligheid en integriteit staan hierin centraal. 

Ochtend – inwaartse beweging

In de ochtend starten we voor het ontbijt met een geleide
meditatie/contemplatie inclusief licht ademwerk en cacao.

In algemene zin is de ochtend gericht op de innerlijke beweging, dus naar binnen gericht. Dit doen we oa door licht ademwerk, lichaamswerk (verbinden van lichaam met gevoel), contemplatiesessies, sharings,
muziek/trancereis en journalling.

Hierin ga je openen in je rouwlagen en is de focus op ontspanning.

Middag – beweging naar buiten

De middag staat in het teken van de uitwaartse beweging.

Hoe geef je je rouw expressie? Wat gaat veranderen voor je?

Nieuwe waarden, een nieuwe visie voor je leven? Wat mag gaan, wat mag blijven? Nieuwe verlangens ontdekken.

Hierin exploreren we het nieuwe Land, terwijl we het ‘oude’ Land eren. 

Avond – vrij en ontspannen

Het avondprogramma is vrij. Hierin kan je heerlijk nestelen op de bank met een boek, je terugtrekken op je kamer, wandelen in de wonderschone natuur. Of je zoekt de ontspanning op van de sauna die prachtig gelegen is. Je stapt de sauna uit en ziet de schitterende sterrenhemel, neemt een duik in de zwemvijver en vervolgens kan je heerlijk rusten op de ligstoel en voelen in het moment.

De plek Land aan Zee brengt je de rust en verstilling die je als vanzelf leid naar je nieuwe Land. 

Locatie:

Land aan Zee in Zeeland, op steenworp afstand van zee. Hier voel je direct een warm welkom en thuisgevoel. De combinatie van de goede faciliteiten, sfeer en de mensen die deze plek zo mooi dragen, maakt dat je hier echt kan landen en leunen. 

Inclusief:

  • 2 nachten en 3 dagen in een fijne all-in retreat. Er zijn 6 private rooms en 3 doublerooms beschikbaar.  
  • Heerlijke maaltijden van verse, biologische en gezonde streekproducten (vegan). 
  • Vrij gebruik van koffie/thee/fruit etc.
  • Een volledig verzorgd dagprogramma waarbij dagelijks ook tijd is om een moment voor jezelf te nemen.  
  • Gebruik van de sauna en zwemvijver
  • Landschapstuin met bomencirkel, fruitbomen, wandelpaden en rustplekken
  • Toegang bibliotheek 
  • Meditatie ruimte en Atelier

Zelf regelen:

Vervoer van/naar de locatie.

Disclaimer: Deze retraite is geen vervanging voor therapie. Graag ben ik vooraf op de hoogte van eventuele vorige/huidige therapiesessie(s) en medicatie gebruik. 

Voel je een JA?

Ik neem graag contact met je op voor een vrijblijvend gesprek (telefonisch/videocall) om te zien of deze stap nu passend is in je leven. 

Bij jou durfde ik te zijn, los te laten, de rouw aan te kijken en echt te ervaren. Je eigen levenswijsheid en de relaxte manier waarop je de sessies begeleid hebben mij veel tools aangereikt om zelf dit proces aan te gaan. Het fysieke ervaren op verschillende manieren zorgden iedere sessie voor meer lichtheid en helderheid. 

Hiske

retreat: NIEUW LAND

een exploratie in rouw

7, 8 en 9 september 2024

early bird: 600,00

incl btw

regulier: 720,00

incl btw

Meerprijs single room: 80,00

Programma 3 dagen:

ZATERDAG ontvangst vanaf 9:15 uur, start programma om 10:00uur 

ZONDAG programma retreat

MAANDAG check-out 10:00uur en einde programma retreat +/- 16:00uur 

Aanvullend bij te boeken: massage

N.B. Er is plek voor maximaal 12 personen. Zo kunnen we jou de volle aandacht en tijd geven die je nodig hebt.

Belangrijk is nog te vermelden dat alle vormen van rouw welkom zijn. Het is en blijft verlies en hoe en wat dit voor jou is, dat staat centraal, hoe jij je daartoe verhoudt. We gaan werken op die verbinding. Alle oordelen en ingehoudenheid hierop mogen dan ook gezien worden. Dit is een open ruimte voor rouw. 

“The human soul doesn’t want to be advised, or fixed or saved. It simply wants to be witnessed, exactly as it is”  – Parker Palmer  –

 | Susanne Dikken |