Grief retreat

– Ontdek de kracht van een bewust rouwproces. – 

In het najaar van 2024 organiseer ik een retraite in het teken van rouw. We reizen hiervoor naar prachtige Bretagne waar we verblijven bij Côte et Rêve’ aan de Franse kust.

In de huidige maatschappij en westerse cultuur zijn we loskomen van de natuurlijke manier van dood en rouwen. Een rouwproces is iets geworden wat gesloten is en niet gedragen wordt door de gemeenschap. Dit maakt het tot een eenzaam proces waarin het lastig kan zijn om overeind te blijven en te voelen wat deze verandering met jou als mens heeft gedaan. Terwijl het juist belangrijk is om het proces van rouwen bewust te doorlopen waarbij je ruimte en aandacht geeft aan je gevoelswereld.

“We eren het leven en gaan voelen wat de overledene voor je betekende.”

De Grief Retreat vindt plaats in de prachtige Bretonse natuur aan de Frans Atlantische kust met al haar kracht en pracht. Een ideale plek om stil te staan bij en mee te bewegen met de verandering die je zal ervaren.

We eren het leven en gaan voelen wat de overledene voor je betekende. Wie was je met die persoon in je leven en wie ben je nu zónder diegene? Dit is een vraag die in het dagelijks leven vaak geen ruimte krijgt. Er moet namelijk zoveel en het rouwproces gaat in vele gevallen sneller dan gewenst. Tijdens deze retraite krijg je hier juist wel de ruimte voor.

De retraite is volledig verzorgd en jij staat centraal. Je wordt gezien in je verdriet. Wat ik vanuit ervaring weet is dat in dit verdriet een diepe liefde huist, waar bij gekomen kan worden door het verdriet te omarmen en te doorvoelen. Ik nodig je uit te voelen en te komen tot deze zachte en ondersteunende kracht, welke ik ervaar als nieuwe energie en levenskracht.

Programma

Het programma is vrijblijvend en flexibel in samenspraak met de deelnemers en kan worden aangepast op de weersomstandigheden.

Ochtend – stilstaan & landen

We starten de dag gezamenlijk met het eerste licht. De zonsopkomst vanuit het huis is prachtig en dit is het ideale moment om de aandacht te richten op jezelf en in je lichaam aan te komen. We zullen werken met meditatie, ademwerk, visualisatie en muziek. Hierna is er een moment van delen. Delen is helen; dit klinkt heel cliché, maar het is zo waar! Zeker op het gebied van rouw en het diepe verdriet dat daarmee gepaard gaat is het fijn te ervaren dat het er mag zijn. Dat het veilig is om dit te voelen en ervaren met elkaar. We sluiten de ochtend af met een uitgebreid ontbijt/brunch.

Middag – beweging & natuur

De middag staat in het teken van (water)activiteiten; denk aan scharrelen op het rif en zeediertjes verzamelen, kanoën op de rivier, wandelen op de kliffen van de kust, een duik in de Atlantische Oceaan. We hechten waarde aan spelen, contact maken met de natuur, lachen en gewoon simpel leven. Griefwork kost veel energie en het is heerlijk om na de golven van emoties, de rust en ontspanning te ervaren in je lichaam, die ontstaat na fysieke inspanning en ongedwongen plezier maken.

Avond – iedere dag een verrassing

Het avondprogramma is nog een verrassing. Één ding is zeker, je gaat genieten van de culinaire keuken van ‘Côte et Rêve’ en daarbij is iedere maaltijd weer heerlijk! Jord (NL) en Marine (FR) zijn bijzonder bedreven in de keuken en hechten waarde aan goed eten en creëren daarbij een heerlijke huiselijke sfeer om samen te tafelen.

Locatie:

‘Cote et Reve’ in Plouhinec, Bretagne op steenworp afstand van zee. In het zelfgebouwde huis van Jord & Marine voel je direct een warm welkom. De Bretonse sfeer is duidelijk voelbaar; een mooie combinatie van rauwe natuur, de oceaan en rust. 

Inclusief:

  • 7 nachten in een fijne all-in B & B. Er zijn 7 slaapplaatsen beschikbaar verdeeld over twee kamers. Gedeelde badkamer. 
  • Heerlijke maaltijden, vrij gebruik van koffie/thee/fruit etc.
  • Een volledig verzorgd dag- en avondprogramma waarbij dagelijks ook tijd is om een moment voor jezelf te nemen.  

Zelf regelen:

Vervoer van/naar de locatie.
Geschatte reistijd per auto: +/- 12 uur. 

Wij verzorgen een deelnemerslijst met contactgegevens zodat je een carpool afspraak kan maken. 

Disclaimer: Deze retraite is geen vervanging voor therapie. Graag ben ik vooraf op de hoogte van eventuele vorige/huidige therapiesessie(s) en medicatie gebruik. 

Voel je een JA?

Ik neem graag contact met je op voor een vrijblijvend (telefonisch/videocall) intake gesprek om te zien of we een goede match hebben.

Susanne is een van de weinige mensen die ik met hart en ziel aanraad. De sessies bij Susanne zijn in een woord te omschrijven, namelijk “magisch”. Haar kennis en kunde zijn overduidelijk, maar het is haar mooie energie dat het fijn maakte om bij haar de sessies te doen. Susanne zorgde voor een veilige omgeving waarin ik echt mezelf was en nog dieper de reis in mijzelf kon doen. Ze voelde mij elk moment erg goed aan. Ze hield mij goed bij, ze wist wat ik nodig had en ook wanneer ik mocht afremmen.

Ik kwam om meer te kunnen aarden. Je voelt de fijne vibe al wanneer je binnenstapt bij Susanne. Ze nam echt de tijd voor mij en de sessies met, merkbaar, een mooie en zorgvuldige voorbereiding. De huiselijke sfeer, de kaarten, de kaarsen, mooi kleed, wat lekkers, haar uitleg. Heel onbedwongen en erg effectief. Na een onverwachte zwangerschap en vroegtijdige miskraam heeft zij mij heel erg goed begeleid. Het gebeurde tijdens de zomervakantie (onze tijdelijke stop van de sessies).
Ze  is heel gevoelig en kreeg zelfs boodschappen door die ik ook kreeg, waardoor ze mij echt kon ondersteunen in mijn proces. Ik ben haar immens dankbaar voor de bijzondere ervaringen.
Susanne, you are one of a kind!

Angela

Grief retraite

Najaar 2024

Bij interesse: stuur je een bericht via contactformulier dan hou ik je op de hoogte.

1444,00

incl btw

Programma 7 dagen:

ZATERDAG ontvangst vanaf 14:00 uur

ZONDAG tot en met WOENSDAG: retraite dagen

DONDERDAG & VRIJDAG: vrij

Deze vrije dagen is er een 1:1 sessie (1uur)

Vrijdag is er afsluitend nog een Ceremony

ZATERDAG: vertrek voor 11.00 uur

Aanvullend bij te boeken: surfles of een zeiltocht

En voor de surfers; er zijn talrijke mooie surfspots te vinden die Jord je graag aanwijst. 

N.B. Er is plek voor maximaal 5 personen. Zo kunnen we jou de volle aandacht en tijd geven die je nodig hebt.

Belangrijk is nog te vermelden dat het niet uitmaakt of je recentelijk iemand bent verloren of dat het al jaren geleden is. Het is en blijft verlies en het is altijd goed om die verbinding weer op te zoeken. Misschien was je er destijds nog niet klaar voor of was je te jong om te begrijpen wat de dood betekende. Ook nu nog is het mogelijk om de delen terug te vinden die je kwijt was en het is nooit te laat om deze weer te integreren in je leven. Zodat je voller aanwezig bent, bij jezelf en bij anderen.

“Ik kan alleen maar zeggen dat ik ontzettend uitkijk naar deze week! Dit wordt zo mooi, we gaan all-in; verdriet en liefde, spelen en lachen, buiten zijn en vooral met elkaar. Ik zie je!”

 | Susanne Dikken |